logo

MyVoice Home

MySettlers

Kolonisten van Catan

photo

Het spel, de vragen en uitbreidingen

Sinds kort wordt er hier weer vaker een kolonistje gelegd. De aanschaf van de Steden & Ridders uitbreiding roept al snel een vraag op en ik ga naar het antwoord op zoek op het internet.
Zo veel websites, zo veel informatie, tijd om voor mijzelf een archief aan te leggen met mijn bevindingen. Vragen, opmerkingen en aanvullingen zijn altijd welkom via email.

Steden & Ridders: verschil in regels bij Wetenschap

In de stadskalender en de spelregels staat een verschillende tekst bij de 4e stadsuitbreiding in de Wetenschap. De stadskalender leest: 'Vanaf nu mag je een grondstof kiezen, als je bij het dobbelen een grondstoffensoort mag nemen, die uitverkocht is. Uitzondering "7" gegooid! ' terwijl de spelregels ' Vanaf nu mag hij een grondstof naar keuze nemen als hij bij het gooien voor de grondstoffeninkomsten niets ontvangt. Uitzondering: er wordt een "7" gegooid. ' vermelden.
In het forum komt dit probleem regelmatig terug maar een eenduiding antwoord is niet echt te vinden. Een mailtje naar de klantenservice van 999Games moet uitkomst bieden.

Het antwoord van 999Games is duidelijk:

Beste Rob,
De correcte regel voor het viaduct staat wel in onze spelregels. Negeer de tekst op de stadskalender.

Met vriendelijke groet,
Rutger Veen
999 Games B.V.
Klantenservice

Hiermee mag je dus een grondstof kiezen indien je "bij het gooien niets ontvangt". Volgens Teuber zelf krijg je dus ook grondstoffen indien de rover op het gegooide veld staat. Rutger wijst er op dat dit de struikrover compleet ondermijnt. Sterker nog: je zou er jezelf voordeel mee kunnen doen de struikrover op een eigen veld te plaatsen ...

 

Allerlei links

Er zijn veel, heel veel, sites met informatie over Catan.

CatanShop [DE] een online winkel met van alles over Siedler. De website en alle artikelen zijn in het Duits.
Catan.nl [NL] met Nederlandstalige informatie over het bordspel, kaartspel en de PC varianten. Zo te zien opgezet door een fanatiek kolonist.
Kolonisten.nl [NL] is dé plaats om Nederlandse informatie over de verschillende spellen te vinden. Een grote variatie aan scenario's en een winkel waar je de benodigde extra's kan kopen.
Offizielle Website von Klaus Teuber [DE/EN] is de officiële website van de auteur van Kolonisten.
Siedeln.de [DE] is hét Duitstalige archief voor alle kolonisten. Ook Klaus Teuber zelf verwijst naar deze site.
Die Siedler von Catan [DE] Blijkbaar is dit de site van Kosmos, de Duitse uitgever van Siedler.
999 Games [NL] De site van 999 Games die de Nederlandse versie van Kolonisten op de markt brengt. Hier is ook het Nederlandse forum te vinden.
Bedi - Holzspiele [DE] Koloniseer Catan eens met 11 kolonisten: Bedi heeft allerlei (houten) spelbenodigdheden en ook de houten speelstukken voor de Kolonisten zijn hier te koop. Naast de standaardkleuren zijn de stukken hier ook in zwart, paars, geel, grijs en roze te krijgen.